Låna pengar till kompisar

Ett stort problem med att låna människor pengar är att det är svårt att få dem att betala tillbaka - de är ju inte främlingar som är skyldig dig ränta på det belopp de har lånat och du är inte en bank eller ett låneinstitut som gör detta professionellt. Det är bara en del av livet där vänner, släktingar och även bekanta lånar ett par hundra till tills nästa lönecheck kommer. Jag tycker prsonligen inte att man ska låna ut pengar till sina nära och kära då det så lätt kan leda till att man blir ovänner om pengarna inte betalas tillbaka i rätt tid. Om du ändå skall låna ut pengar så finns det några regler som kan vara bra att följa.

• Sätt en tidsgräns för återbetalningen. Be låntagaren att ge tillbaka dina pengar inom ett visst datum. Om de lånar på villkor att de kommer att betala tillbaka så snart de får sin lön, be om dina pengar i början på månaden. På så sätt skicka ut budskapet att du menar allvar med att pengarna skall betalas tillbaka.


• Insistera på att pengarna vekligen skall betalas tillbaka: Du kan kännas lite pinsamt, men det är dina pengar och om du inte har skänkt bort pengarna så skall man insistera på att pengarna betalas tillbaka. Det är inte fel att göra så, utan det är du berättigad till det och måste göra det för att visa att du har en god ekonomisk moral. Vissa människor kan inte be direkt om själva pengarna, istället kan de be dig att köpa något som de behöver med löftet att betala tillbaka senare. Ta reda på vad varan kostar som de ska köpa innan de hävdar okunskap om köpet. Och oavsett hur små belopp, förhindra att du blir blåst genom krav om återbetalning.


• Låna inte ut stora summor: Det finns en stor möjlighet att du inte kommer att få betalt oavsett hur mycket du kräver tillbaka dina pengar. Så för att förhindra stora förluster, låna inte ut stora summor, särskilt till nära vänner och familjemedlemmar. Hitta ett artigt men ändå bestämt sätt att säga nej.


• Nöj dig inte med annat än hela summan: Jag hade en gång en vän (som nu är knappt en bekant) som skulle låna pengar från mig ofta och betala tillbaka också, men hon betalade bara tillbaka 800 kr, om hon lånade 900 kr, hon betalade bara tillbaka 400 kr om hon lånade 500 kr och så vidare. Jag hade förlorat mycket pengar när jag insåg vad hon höll på med och satte sedan stopp för det.


• Ta inte ut ränta: Du låna ut pengar som en tjänst till vänner, inte för att tjäna pengar. Så gör inte en vinst när de lånar av dig. Detta är inte bara olagligt, det riskerar också att förstöra både ditt rykte och dina relationer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0